De Schatkamer is voorlopig gesloten

Op zondag 18 september 2022  is wateroverlast ontstaan in de schatkamer van de Basiliek van Onze Lieve Vrouw. Daarom heeft het kerkbestuur besloten de schatkamer voorlopig te sluiten voor het publiek. Wij gaan de komende maanden benutten om de overlast te verhelpen en een aantal verbeteringen door te voeren met de bedoeling de schatkamer in het voorjaar van 2023 veilig, verantwoord en klantvriendelijk open te stellen.

Bereikbaarheid van de Schatkamer
Via de kerk aan het Onze Lieve Vrouweplein te Maastricht.
(parking Onze Lieve Vrouweplein, op ca. 3 min. lopen).

Vanaf 6 juli 2020 beperkte openstelling i.v.m. corona-maatregelen
Vanaf 6 juli 2020 geldt voorlopig een beperkte openstelling, namelijk op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en op zondag van 12.30 tot 16.00 uur.
Er worden maximaal 2 personen tegelijk in de schatkamer toegelaten om de 1,5 meter afstand te waarborgen; van families kunnen 4 personen tegelijk de schatkamer bezoeken.
De baliemedewerker zorgt voor de toelating en geeft aan wie er naar binnen mag gaan.
Er wordt geen entreegeld geheven, maar er staat een collectebus voor vrije gaven.

Openingstijden (deze gelden voorlopig niet, zie hierboven)
Van Pasen tot en met 31 oktober (zomertijd): dinsdag, woensdag, donderdag van 10.30 uur tot 15.30 uur. Vrijdag van 11.00 uur tot 16.00 uur, zaterdag van 10.30 uur tot 15.30 uur, zondag van 12.30 uur tot 16.30 uur
Van 1 November tot Pasen (wintertijd): Zaterdag van 10.30 uur tot 15.30 uur, zondag van 12.30 uur tot 16.30 uur

Toegangsprijzen
Volwassenen: € 3,00
Kinderen tot 12 jaar : € 1,00
65+-pas: € 2,00
Groepen: op afspraak

Eeuwenoude cultuur … in een nieuwe setting

schatkamer_mariabeeldIn de geheel nieuwe en eigentijdse schatkamer treft u voorwerpen aan van kerkelijke kunst door de eeuwen heen. Van een zeer bijzonder en wereldberoemd byzantijns reliekdoosje uit de 9e eeuw tot modern kerkelijk vaatwerk uit de 20ste eeuw. Van het “levietenkleed” van St. Lambertus de voor-laatste bisschop van Maastricht daterend 9e eeuw, tot reliekhouders uit de vorige eeuw. Eeuwenoude schilderijen en beelden tot de stola van paus Joannes Paulus II.

Uiteraard is er ook ruimte ingericht voor het genadebeeld van ‘Slevrouwe’. Hier wordt uitvoerig ingegaan op de historie en de cultuur van deze Mariaverering. Daarnaast biedt de schatkamer onderdak aan de Stichting Santjes & Kantjes. Deze stichting beheert een grote collectie historische devotieprentjes, bedevaart-vaantjes, bidprentjes en rooms kinderspeelgoed.

De Gordel van Maria

De gordel van Maria is een langwerpig stuk textiel dat behoord heeft tot de gordel, de ceintuur, die Maria tijdens haar leven gedragen heeft. In Museum Catharijneconvent te Utrecht, op de tentoonstelling Relieken, zijn de gordel van Maria en het Byzantijnse reliekendoosje, “encolpion”, te bewonderen. Beide maken vanaf de middeleeuwen deel uit van de schatkamer. Ze werden bij uitzondering tentoongesteld, zoals bij de zevenjaarlijkse heiligdomsvaart, of bij grote nood. Tijdens de afgelopen Heiligdomsvaart zijn filmopnames gemaakt van de groep vrouwen die de gordel draagt. Dit wordt gedurende de tentoonstelling de gehele dag getoond naast de gordel. Het is een prachtig eerbetoon aan de gordel, de heiligdomsvaart en Maastricht. De tentoonstelling in het Catharijneconvent in Utrecht loopt nog tot en met 3 februari 2019. Zie : www.catharijneconvent.nl Bekijk de film!

Restauratie van de Droom van Jacob

Sinds juli 2018 hangt het schilderij van de Droom van Jacob, één van de pronkstukken van de Schatkamer, na een grondige restauratie door het Restauratie Atelier Limburg weer in volle glorie te pronken als blikvanger bij betreden van de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Het betreft hier een olieverfschilderij op hout van een onbekende maker uit de eerste helft van de zestiende eeuw. 

Het schilderij verhaalt een gebeurtenis uit het leven van aartsvader Jacob, uit het Bijbelboek Genesis (28,10-19). Hoewel zijn broer Esau de eerstgeborene was, wist Jacob door een list de zegen van zijn stervende vader Isaac te verkrijgen. Esau nam hem dat natuurlijk kwalijk en Jacob moest vluchten. Onderweg moest hij ergens in de buitenlucht slapen. Hij nam een steen om zijn hoofd op te leggen, en tijdens die nacht droomde hij dat hij een ladder zag die op de grond stond en tot de hemel reikte, en engelen die daarop naar boven en naar onder gingen. Hij kreeg ook een verschijning van God die hem beloofde dat zijn nageslacht ontelbaar zou zijn, als de zandkorrels aan de zee. Jacob werd toen wakker, nam de steen waarop hij had geslapen, richtte die op en goot er olie overheen. Hij noemde de plek Bethel (= huis van God). De droom van Jacob is een van de thema’s die uitgebreid zijn overgenomen in de Onze Lieve Vrouwekerk in de liturgie van altaar- en kerkwijding: > klik hier.

  

Op de voorgrond ligt Jacob te slapen in een rotsachtig landschap met zijn hoofd op een steen bij wijze van kussen. Hij is gewikkeld in een helderrode mantel met in zijn rechterhand een rol. Aan zijn rechterzijde ligt in een witte doek een helm van oosterse herkomst met gouden versieringen, typisch voor een Perzische helm uit de zestiende eeuw.

 

voor… en na restauratie

Jacob droomt van een ladder die tot in de hemel reikt, te zien rechts op het schilderij en waarop zich drie engelen bevinden. Bovenaan staat God die badend in gouden licht tussen gespleten wolken de ladder vast houdt.

   

voor… en na restauratie

Op de achtergrond is een fictieve stad afgebeeld naar Zuid-Europese stijl, met kleinere huizen, grote torens, in een groen landschap.

 

Voor meer informatie en foto’s: download het complete  Research and Conservation Report – The Dream of Jacob.

Het motief van de Droom van Jacob werd al halverwege de 12e eeuw afgebeeld op één van de zijden van een kapiteel van de kooromgang. Links zien we de droom van Jacob in Betel, waarin hij de ladder ziet die in de hemel reikt met engelen die naar boven en naar beneden gaan (Genesis 28,10-19). Rechts de worsteling van Jacob met de engel (Genesis 32,23-32). Wilt u alle kapitelen van de kooromgang zien, klik dan > hier.