Onlangs heeft het kerkbestuur besloten om in september 2016 weer een bedevaart naar Lourdes te organiseren.

Logo-Limburgse-Bedevaarten
September 2014 hebben we samen met een 35-tal parochianen en pastoor Kurris een bedevaart naar Lourdes gemaakt. Iedereen die erbij was, spreekt enthousiast over een mooie reis waar naast alle momenten van gebed en devotie ook nog genoeg tijd was voor plezier en gezelligheid samen.

Ik heb al meerdere malen de vraag gekregen of wij deze bedevaart nog een keer kunnen maken. In overleg met het kerkbestuur en het pastorale team kan ik u meedelen dat dit weer gaat gebeuren en wel van 6-14 september 2016. Wij maken dan weer een negen-daagse busreis door Frankrijk naar Lourdes.
Als u mee wil kunt u dit nu al noteren en wellicht af en toe een euro voor deze reis sparen.

Hieronder kunt u ons reisverslag lezen van de Lourdes-bedevaart van 16-24 september 2014.

Nog even, en het is zo ver. Dinsdag 16 september a.s. vertrekt onze bus met zo’n 35 bedevaartgangers in alle vroegte naar Lourdes. Een mooie tocht door Frankrijk gaat daaraan vooraf waarbij wij o.a. de kathedraal in Metz en het klooster met de baar van de H. Bernadette in Nevers zullen gaan bezoeken.
Pastoor Kurris zal ons tijdens de bedevaart als een echte herder vergezellen. Een mooie groep van 35 personen zal samen met hem de reis maken; zij vertrouwen op een gezegende bedevaart met daarnaast veel gezelligheid, plezier en hopelijk ook goed weer (daar hebben wij deze zomer lang op moeten wachten!).

dinsdag 9 september ’14
Wilt u wellicht alvast eens een kijkje nemen aan de grot? Misschien ziet u ons volgende week wel langslopen in de grot.
Of wilt u op vrijdag 19 september vanaf 9.45 uur meekijken als wij de H. Mis vieren aan de grot!
Klik dan hier: rechtstreekse beelden van het heiligdom in Lourdes!

IMG-20120917-00119

maandag 15 september ’14

Vandaag de laatste dag voor ons vertrek.
Toch nog heel wat moeten regelen, zeker nu zich ‘last minute’ nog een bedevaartganger heeft gemeld die nog graag mee wil. En gezien zijn status zeker iemand die wij niet kunnen weigeren. Is het niet: hoe meer zielen, hoe meer vreugde!
Na wat telefoontjes met het kantoor van de Limburgse Bedevaarten (dank aan Marits!) zijn er de benodigde hotelkamers bijgeboekt, en kunnen wij morgen vertrekken.
Alle deelnemers zijn gebeld of ze de reis niet vergeten zijn. Gelukkig was dat niet het geval, allen verheugen zich.

Vanavond de koffers pakken en dan op tijd naar bed, want morgen is het vroeg op.
Om 8.00 uur begint ons programma met een H. Mis in de Slevrouwe.
We hebben er zin in!!

dinsdag 16 september ’14
Als we om kwart over zeven arriveren bij de basiliek, zijn we toch niet de eerste. Er zijn er al die ons voor zijn!!!
Tot ruim na 8 uur wordt iedereen gebracht, of door de familie of met een taxi.
Even na achten kan pastoor Kurris dan toch beginnen met een H.Mis als opening van onze bedevaart. Na afloop nog een kaarsje bij de Sterre der Zee en een groepsfoto voor de kapel en dan snel naar de bus. De stemming zit er meteen goed in!!

P1150761 P1150765

Via de Ardennen en Luxemburg gaat de reis naar Metz. Daar bezoeken wij de schitterende kathedraal St. Etiënne. Wij bewonderen de enorme kerk met zijn schitterende glas-in-lood-ramen (o.a. van Chagal). Met pastoor Kurris bidden wij een tientje van de Rozenkrans, waarbij bijzondere intenties niet worden vergeten. Wat een mooi kwartiertje! Daarna maken wij nog een rondgang door Metz en wordt er door sommigen al genoten van een eerste glaasje wijn op een zonnig terras.

P1150811 20140916_133242_4_bestshot

Dan weer naar de bus voor het laatste stuk naar de Bourgogne, waar wij slapen in Beaune. Onze eerste dag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner, waarbij wij kennis maken met de Franse keuken. Enkele “pinhawwers” drinken hun koffie op het terras. Het is immers een mooie zomeravond.
Langzaam aan zoekt ieder zijn bed op, want morgen om 6 uur gaat de wekker. Goede nacht!

woensdag 17 september ’14
Vandaag was het vroeg opstaan! Er moesten immers bijna 700 kilometer worden afgelegd tussen Beaune en Rodez.
De tocht begon door de Bourgognestreek, waar de druivenpluk langzaam op gang komt. Via de Route du Grands Crus rijden wij richting Autun, de stad die we als eerste kort bezoeken. Mooie gebouwen rond een sfeervolle markt zorgen voor voldoende nieuwsgierigheid.
Daarna snel verder richting Nevers, een van de hoogtepunten van onze reis. Wij bezoeken daar het klooster waar Bernadette de Soubirous intrad, nadat ze vertrok uit het drukke Lourdes. Velen zijn onder de indruk wanneer zij aan de schrijn staan waarin zij ligt opgebaard. En daar past ook een mooie Mis bij, opgedragen door pastoor Baak en pastoor Kurris. Samen met onze mede-bedevaartgangers uit bus A vieren wij de H. Mis en gebruiken wij de smaakvolle lunch in het kloosterrestaurant. Een fijne stop op onze reis naar Lourdes.

P1150882

Enige tegenslag ondervinden wij op het vervolg van de reis. Nadat we vertrokken zijn uit Nevers, belanden wij in een file waarin wij bijna één uur ‘sur place’ staan! Een oponthoud dat ons de rest van de dag blijft achtervolgen.
Toch wordt het een schitterende tocht door het Centraal Massief. Voor de meesten was het mooiste moment van de dag het avondgebed van pastoor Kurris met het bidden van het tientje van de Rozenkrans. Zeker de schemering in de bus zorgt voor een waardevol moment!
Het is al lang donker als wij om 21.15 uur arriveren in ons hotel in Rodez. Daar wacht ons nog een overheerlijke welverdiende maaltijd met een dito glas wijn. En dan is het toch weer bijna 12 uur als wij ons bed opzoeken….

P1150857

donderdag 18 september ’14
Vandaag moeten wij nog een halve dag de bus in naar Lourdes.
Wij vertrekken na het ontbijt om 7.30 uur uit ons gezellige hotel in Rodez om via Albi, Toulouse en Tarbes rond 13.00 uur te arriveren in Lourdes. Het is er heerlijk weer. Naast de spanning van het bereiken van ons doel van deze bedevaart ervaren wij nu ook al een warm thuiskomen. De reisleider wenst ieder een mooie bedevaart toe met veel warmte, licht en vriendschap.
Het hotel St. George waar wij logeren ligt op een mooie plaats langs de Gave, niet te ver lopen naar het Heiligdom waar de plechtigheden plaatsvinden.

P1150948 P1160337

In de middag maakt de reisleider een oriëntatiewandeling met de groep om ieder de weg te wijzen in Lourdes en het Heiligdom. Veel indruk maakt de afscheidsviering van een Franse bedevaartgroep waar wij toevallig getuige van zijn, eerst in de Basiliek Pie X en aansluitend in processie naar de grot.
Wij sluiten deze kennismaking af met een heerlijke koude dronk op een terras: na een lange reis volgens ons allen welverdiend!
In de avond vieren wij samen met onze inmiddels gearriveerde mede-pelgrims (ingevlogen vanuit Eindhoven) samen de openingsviering van deze bedevaart in de Bernadette-basiliek.
De pelgrimage is nu echt begonnen!!

P1160035

vrijdag 19 september ’14
Vandaag was het een ECHTE Maria-dag hier in Lourdes.
Toen wij ’s ochtends wakker werden was het nog helemaal grijs, en tijdens het ontbijt regende het zelfs een beetje… Maar eenmaal aan de grot brak de zon door en konden wij heerlijk in het zonnetje de prachtige H. Mis aan de grot van de Massabiëlle bijwonen. Enkele dames uit onze groep meldden zich spontaan aan voor het koortje, dat ervoor zorgde dat de Mis op een goede muzikale ondersteuning kon rekenen.
Mgr. Woorts, hulpbisschop van Utrecht, ging ons voor in de Mis die ons het echte Lourdes gevoel bezorgde. De Heer te mogen ontmoeten op deze plaats is denk ik voor velen het hoogtepunt van de bedevaart.

P1160119 P1160134 P1160109

Daarna snel de groepsfoto voor de Rosaire en dan is er tijd voor de heerlijke wereldberoemde cappuccino uit Lourdes.

P1160158

Maar hiermee was de dag nog lang niet om. ’s Middags stond de Kruisweg op het programma. Voor de minder mobielen was er de mooie nieuwe marmeren Kruisweg langs de oevers van de Gave, voor de anderen de imponerende Kruisweg met grote beelden boven op de heuvel naast de basiliek.
De dag werd op een emotionele manier afgesloten met de deelname aan de lichtprocessie. De vele duizenden deelnemers, hetzij in rolstoel, hetzij te voet, zorgden met hun bidden en zingen voor een buitengewoon mooie avond. Zeker de zang en de mooie voorbeden ondersteunden ons gebed.
Moe maar enorm dankbaar en voldaan keerden we terug naar ons hotel. Nog snel een drankje en dan naar bed. Morgen op onze vrije dag wacht de excursie naar de Pyreneeën.

P1160272

zaterdag 20 september ’14
Vandaag is de dag dat wij de natuur gaan opzoeken in de Pyreneeën.
Een bus met 40 bedevaartgangers waaronder pastoor Kurris vertrekt om 8.00 uur onder een strakblauwe hemel. Eerst wordt er natuurlijk uit dankbaarheid op deze Maria-dag gebeden.
Daarna gaat de reis via de plaats Cauterets naar de Pont d’Espagne. De watervallen zijn buitengewoon indrukwekkend en de natuur van een ongekende schoonheid. Wij wandelen samen langs de razende riviertjes. Tijdens de ontmoetingen is er links en rechts ruimschoots tijd voor een goed gesprek. En natuurlijk is er ook tijd voor een kop koffie aan de Pont.
Terug bij de bus blijken er twee personen te ontbreken. Deze zijn met de kabelbaan vertrokken naar het veel hoger gelegen meer van Gaube, daarbij zich niet gerealiseerd hebbend dat er ook nog een weg terug is. Met en vertraging van bijna 20 minuten (!) arriveren zij bij de bus. Zij zullen het nooit meer doen.
Wij vervolgen met een weg terug naar Pierrefite en vervolgens weer de berg op richting de Gavernie. Natuurlijk wordt er gestopt bij de Pont Napoleon, een meesterwerk van architectuur. De wetenschap dat als men 2 keer over de brug loopt men spoedig in verwachting zal raken, zorgt bij de dames voor grote opwinding.
En de zon schijnt maar!
In de Gavarnie nuttigen wij ons lunchpakket op een terras, waarna er weer wordt gewandeld of de winkeltjes worden bezocht. Zeker het kerkje Notre Dame de Bon Port dient vanwege zijn grote schoonheid hier genoemd te worden.
“ ’t ging gewoen vanzellef!”
Na een afsluitend bezoek aan de kerk van St. Savin, waar pastoor Kurris met ons een afsluitend gebed bidt, keren wij terug naar Lourdes.
Iedereen was het er mee eens: wat was dat een ontzettend mooie dag!

zondag 21 september ’14
Geen zondag zonder gezongen Hoogmis, en als dat dan ook nog een internationale hoogmis is in de Pius X basiliek in Lourdes is het wel een bijzondere zondag! In deze Mis ging mgr. Woorts ons weer voor. Iedereen was onder de indruk hoe hij de viering in vele talen op een waardige manier invulde. Samen met vele duizenden werd er deze zondag samen gebeden en gezongen. En dat dat voor enkelen onder ons wel eens te veel werd, is zeker te begrijpen.

In de middag maken wij een stadswandeling. Onder leiding van de reisleider wandelen wij door het oude Lourdes, waarbij enkele markante plaatsen uit het leven van Bernadette worden bezocht (o.a. het cachot en de molen van Boley). Met zo nu en dan een korte meditatie is het weer een geweldige middag. En natuurlijk is er dan ook tijd voor een terrasje om de dorstige kelen te smeren. Het is immers alweer een warme zomerdag: het kan dit jaar niet op!!

P1160348

Vanavond bezoeken wij samen nog even de grot. Dat gaan wij doen als alle diensten voorbij zijn, en er buiten het kabbelen van de Gave er rust is aan de grot. De verwachtingen op een nieuwe bijzondere ontmoeting zijn hoog gespannen…

maandag 22 september ’14
Een laatste dag in Lourdes betekent meestal een golf van emoties. Emoties van de vroege ochtend tot de late avond. En dat nadat er gisteravond al zoveel is losgekomen tijdens ons nachtelijk bezoek aan de grot…..

Een laatste dag die begint met een Eucharistieviering met handoplegging. Daar waar meerderen reserves hadden met het de handen opleggen, waren allen achteraf het erover eens dat de handen opleggen niet alleen een teken van bescherming is, maar dat er ook een enorme kracht van uitgaat.
Hierna gaan we als bedevaartsgroep van de Slevrouwe samen naar de grot om onze Sterre der Zee-kaars met alle intenties aan te bieden. Tonny is als acoliet in ons midden dé aangewezen persoon om dit voor ons te doen. Als pastoor Kurris voorstelt om samen het O Reinste der Schepselen te zingen aan de grot, wordt het de meesten toch even te veel.

In de middag is er nog een boeteviering voordat wij rond 5 uur gezamenlijk de Sacramentsprocessie lopen. De bedevaart kan niet mooier eindigen dan de Heer op deze manier te prijzen en vervolgens de zegen te mogen ontvangen.

’s Avonds zitten wij nog even als groep bij elkaar in de foyer van ons hotel. Iedereen bezig met het verwerken van een week vol van licht, liefde en water, met vele ontmoetingen, met vele emoties, maar toch ook dankbaarheid en versterking.
Wij danken pastoor Kurris voor de geweldige manier dat hij ons geholpen en gesteund heeft tijdens deze bedevaart. Zeker de gebedsmomenten, waarbij wij als groep onze verbondenheid konden ervaren, waren uniek.
Op zijn beurt dankt de pastoor Maurice voor zijn geweldige inzet als reisleider, vanaf de eerste plannen een jaar geleden tot en met de bedevaart zelf. Het is met een innerlijke gedrevenheid waarmee hij dit als vrijwilliger in Lourdes doet.
Maurice dankt de deelnemers voor hun deelname aan deze bijzondere bedevaart. Zonder hen is het niet mogelijk dit werk uit te voeren. Hij biedt hen een medaille aan in de vorm van druppel water, en hoopt dat ieder deze druppel meeneemt naar huis en de kracht ervan ook thuis ervaart en uitdraagt.
Na nog een drankje gaat ieder op tijd naar bed, want morgen wacht nog een terugreis. De bus vertrekt al vroeg.

dinsdag 23 september ’14
In het donker verlaten wij om half 8 Lourdes. Maar geloof maar dat wij allemaal het licht van afgelopen week meenemen!
Na het ochtendgebed van pastoor is het stil in de bus. Of dat nu komt door achterstallige slaap, of door het verwerken van meegemaakte ervaringen, het maakt niet uit.
Wij zijn al bijna in Toulouse als er weer wat beweging in de bus komt en er voorzichtig wordt gevraagd voor een flesje water….

Rond half één bereiken we, na een mooie tocht door de Dordogne, het bedevaartsoord Rocamadour.
Een schitterende plaats die bestaat uit drie gedeeltes: het chateau, de stad zelf en natuurlijk het heiligdom. De lunch gebruiken we in het Restaurant du Chateau, waar ons de degelijke Franse keuken wordt voorgezet. Hierna gaan we naar de basiliek St. Saveur, waar pastoor Kurris ons voorgaat in de H. Mis. Alle intenties die wij als Slevrouwe-parochie meegenomen hebben worden genoemd, maar ook alle stille intenties worden niet vergeten.
Natuurlijk wordt de Chapelle Miraculeuse met de Notre Dame van Rocamadour bezocht. Werkelijk een parel van een bedevaartsoord!

Nog even in de zon op een terrasje, en dan gaat de reis via Limoges verder naar ons hotel in Chateauroux. Nog één gezellige avond samen met ons allen voor wij morgenavond weer allemaal huiswaarts keren. Een avond van gemengde gevoelens.

woensdag 24 september ’14
En zo wordt het ook de laatste dag.
Wederom wordt er vroeg vertrokken uit Chateauroux om via de Franse autoroute de laatste 650km naar ons eigen Maastricht te overbruggen. Met onze ervaren chauffeur Jan is dat een fluitje van een cent. Hij loodst zijn bus op een rustige wijze naar huis. Wij danken hem dan ook voor zijn bijzonder fijne manier waarop hij ons de hele bedevaart heeft vervoerd! De reisleider belooft hem dat wij bij hem zullen terugkomen als er weer een bus nodig is.
Ook moeten wij de hoffotograaf Roeland bedanken. Vandaag wordt duidelijk dat er wel 800 foto’s zijn gemaakt. Een selectie hiervan zal ter beschikking worden gesteld aan alle deelnemers. Er is immers al een afspraak gemaakt voor een reünie!
Zo stil en wijfelend als er vorige week dinsdag werd vertrokken, zo enthousiast en kakelend is de aankomst vandaag rond 18.45 uur op de Maasboulevard. De pastoor kijkt een beetje verwonderd, maar tevreden toe.
Een pelgrim vatte het tijdens onze laatste gezamenlijke maaltijd op een pakkende manier samen:
het was een kostbare week. Wanneer gaan we weer?

IMG-20140922-WA0003 IMG-20140922-WA0005 IMG-20140922-WA0004