Bij gelegenheid van de TEFAF worden de kunstschatten van de Onze-Lieve-Vrouwe-basiliek te Maastricht op zondag 17 maart 2019 van 15.00 uur tot 17.00 uur extra belicht.

Het majestueuze westwerk van de Onze-Lieve-Vrouwe basiliek is inmiddels een iconisch silhouet aan het gelijknamige plein. De kapel van de Sterre der Zee bij velen welbekende plek voor bezinning en om een kaarsje op te steken. Maar bij slechts weinigen is bekend hoeveel kostbare kunstschatten de kerk herbergt. Daar gaat tijdens de TEFAF iets aan veranderen.

Op zondag 17 maart wordt een middag georganiseerd die in het teken staat van de verborgen schatten in de OLV-basiliek. Onder begeleiding kunnen de kapitelen van het hoogkoor bezichtigd worden. Deze artistiek zeer hoogstaande beeldhouwwerken zijn normaal gesproken aan het oog onttrokken omdat ze slechts van een afstand in de kerk zichtbaar zijn.

In de schatkamer zal de schatbewaarder deskundig tekst en uitleg geven bij de kostbare relieken, waarvan een aantal reeds in de middeleeuwen in de basiliek berustten. Ook te bewonderen is het onlangs gerestaureerde schilderij Droom van Jacob.

Het programma is van 15.00 uur tot 17.00 uur op 17 maart en ziet er als volgt uit:
– Lezing door Lauren ten Wolde, werkzaam bij Stichting Restauratieatelier Limburg over de door haar uitgevoerde restauratie van Droom van Jacob.
– Korte voordracht door diaken/kerkhistoricus RĂ©gis Delahaye over het Jacob-kapiteel op het hoogkoor.
– Rondleiding langs de kapitelen op het hoogkoor.
– Rondleiding door de schatkamer door schatbewaarder John Goessen
– Afsluitend een informeel samenzijn in de kruisgang.
Deze middag is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Tijdens TEFAF (15-24 maart) is de schatkamer dagelijks geopend en gratis toegankelijk van 11.00 tot 16.00 uur.

Voor wie in alle rust in de kerk van een aantal kunstschatten wil genieten en er meer over te weten wil komen, is de audiotour een aanrader, gemaakt door het Grootste Museum van Nederland. Deze is voor slechts 3,00 euro te huur op maandag 13.00-16.00 en dinsdag t/m zaterdag van 11.00-16.00 in het Accueil, na binnenkomst kerk trap rechts naar beneden.