Met de opvoering van Beethovens „Missa solemnis“ vierde het Vokalensemble Kölner Dom zijn 20-jarig bestaan. In afwisseling met de drie andere koren van de Kölner Dom luistert het ‘s zondags kapittelmissen en pontificale missen op, alsook de koorvesper/choral evensongs. Beide kerkdiensten woorden op www.domradio.de live uitgezonden.

Het koor werd in het jaar 1996 door Domkapelmeister Eberhard Metternich opgericht, die het ensemble tot nu toe leidt. De nadruk van het repertoire ligt op de A Capella koormuziek vanaf de Renaissance tot de hedendaagse composities. Er zijn al meerdere CD-opnamen verschenen, o.a. een opname met de orgelmissen van Vierne, Widor en Langlais.

Ook ver buiten Keulen geniet het ensemble een uitstekende naam: Het ensemble ondernam reeds concertreizen in verschillende Europese landen. Door deelname aan koorfestivals wordt het repertoire nog meer afgerond, zoals o.a. een uitnodiging om deel te nehmen aan het Festival Internationale di Musica e Arte Sacra in Rome en Loreto. In April 2015 volgde een uitnodiging van de Philharmonic Society Moskau in de Tschaikovsky Concert Hall.

In 2011 zong het koor zowel o.l.v. Marc Minkowski alsook van Daniel Barenboim de Simfonie No. 9 van Beethoven. Verder bestaat er een succesvolle samenwerking met Markus Stenz, voormaals dirigent van het Gürzenich-Orkest Keulen en momenteel chef-dirigent van het Nederlandse Radio-Filharmonisch Orkest. Eveneens werd in het afgelopen voorjaar de Johannes-Passie van Bach met François-Xavier Roth opgevoerd. Het Vokalensemble Kölner Dom werkt ook nauw samen met het Kölner Kammerorchester, waarmee het in 2015 de „Schöpfung“ van Haydn en in maart 2016 het „Stabat mater“ van Rossini in de Kölner Philharmonie uitvoerde.

Bij het concert in Maastricht zingt het koor zowel composities van Taverner, Sansdtröm, Howells, Lukaszewski en Claas als ook verschillende Nederlandse kerstliederen in een arrangement van Jetse Bremer.